14 november 2017

Commissie Algemene Zaken en Middelen (AZM) van 13 november 2017

Op 13 november jongstleden vond de commissievergadering Algemene Zaken en Middelen (AZM) plaats. Op de agenda stonden de jaarcijfers van de politie, een presentatie over de exploitatie van het Parkstad Limburg Stadion en een begrotingswijziging van de Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen (BsGW).
Zienswijze begrotingswijziging BsGW 2018
Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen heeft aangegeven dat de begroting dit jaar naar boven dient te worden aangepast. Dit met name door de stijging van de proceskosten. Voor Kerkrade betreft dit een stijging van 42.000 euro. CDA Kerkrade heeft haar zorgen geuit inzake de BsGW en de stijging van de kosten. Zeker ook door de recente berichtgeving in de krant waar een reorganisatie van 4 miljoen wordt genoemd en er ontslagen zullen gaan vallen. CDA Kerkrade heeft via de BsGW begrepen dat de wethouder reeds 2 weken geleden een brief inzake deze reorganisatie heeft ontvangen en heeft dan ook aangegeven dat ze deze informatie graag eerder had willen krijgen. Door meerdere partijen zijn dezelfde zorgen geuit. CDA Kerkrade heeft dan ook gevraagd om deze zorgen over te brengen aan BsGW. De wethouder heeft aangegeven dat er in het eerste kwartaal van 2018 informatie wordt gegeven over het “Aanvalsplan BsGW”; vanuit ons is aangegeven dat het wenselijk is als de BsGW hier zelf ook bij aanwezig zal zijn.  
Presentatie jaarcijfers politie
Veiligheidsbeleid gemeente Kerkrade op de onderdelen woningcriminaliteit, geweldsdelicten, high impact crime feiten, illegale handel en overlast.
  • Woningcriminaliteit laat een dalende tendens zien, er zijn echter steeds meer inbraken in tuinhuisjes, garages, kelders, etc. In oktober 2016 is er een traject gestart waarbij extra aandacht is voor voorlichting en preventie.
  • Het aantal geweldsdelicten laat een dalende tendens zien. Gelukkig, want dit heeft de meeste impact op mensen en buurten. Toch zien we nog veel mishandelingen en bedreigen (hoog percentage). Maar ook op dit vlak dalen de jaarcijfers.
  • Ten opzicht van andere gemeenten in Parkstad zijn er geen grote verschillen te zien in de jaarcijfers.
 
Presentatie Parkstad Limburg Stadion
De directeur van het Parkstad Limburg Stadion (PLS) heeft een presentatie gegeven, waarbij met name is ingegaan op het aantal evenementen dat gehouden is in het PLS en de bijbehorende baten en lasten. In 2014 is gestart met de ontvlechting, waardoor Roda JC en PLS geen gezamenlijke identiteit meer is. Deze ontvlechting is in november 2017 volledig afgerond. Ook is er in de afgelopen jaren hard gewerkt om meer evenementen naar het PLS te krijgen. Er is dit jaar een positief resultaat behaald, echter CDA Kerkrade is niet heel enthousiast. Grote evenementen vinden hun weg naar het PLS niet. Het uiteindelijke resultaat voor Kerkrade is marginaal ten opzichte van de geleverde inzet en investering. Daarnaast is CDA Kerkrade benieuwd naar de onderhuur die op dit moment plaats vindt. CDA Kerkrade heeft besloten schriftelijke vragen in te gaan dienen over dit onderwerp. Naast de positief kritische boodschap die is afgegeven door CDA Kerkrade is wel nogmaals het maatschappelijke belang van Roda JC benoemd.