16 januari 2018

Commissie Algemene Zaken en Middelen (AZM) van 15 januari 2017

De laatste weken tot de verkiezingen zijn aangebroken. Met in totaal nog drie commissievergaderingen te gaan hebben wij maandag 15 januari de maandelijkse commissievergadering Algemene Zaken en Middelen gehad. CDA Kerkrade, vertegenwoordigd door fractievoorzitter Annemie Housen-Donners, Hub Beunen en Mark Meijer, heeft daarin de volgende punten aangekaart.   Als CDA fractie hebben wij een aantal opmerkingen gemaakt over de halfjaarlijkse rapportage van de brandweer. Wat ons zorgen baart is dat het steeds moeilijker is om vrijwilligers te vinden voor de brandweer. Dit werd ook aan de orde gebracht tijdens het werkbezoek bij de brandweer eind 2017.  In de  commissievergadering is deze problematiek door ons aan de orde gesteld en aandacht gevraagd voor de Kerkraadse situatie.  
Woonoverlast
Het 2e punt betrof de aanpak van woonoverlast. De afgelopen maanden heeft er met diverse gemeenten in de regio afstemming plaatsgevonden inzake de mogelijkheid tot het toekennen van een extra bevoegdheid aan de burgemeester in het kader van de Wet aanpak woonoverlast. Het betreft enkel indien er sprake is van ernstige en herhaaldelijke hinder voor omwonenden. Na overleg in regio verband wordt dit onderdeel in de APV opgenomen. Het CDA Kerkrade hoopt uiteraard dat de burgemeester deze maatregel nooit in hoeft te zetten, maar het is goed dat er een instrument is om in te kunnen grijpen wanneer dat onverhoopt nodig zou zijn.  
Veiligheidsproblematiek Bleijerheide
Het 3e punt is een motie van de PvdA inzake de complexe veiligheidsproblematiek Bleijerheide. De PdAv vindt dat er een aanvalsplan specifiek voor deze wijk dient te komen. CDA Kerkrade hecht grote waarde aan het veiligheidsgevoel dat leeft bij de burgers van Kerkrade. Wij hebben dan ook aandacht gevraagd voor een evenwichtige woonruimteverdeling in de wijken. Wij stellen voor om, op advies van Burgemeester Som, eerst het integrale veiligheidsplan van de Politie Kerkrade af te wachten (dit zal verschijnen rond de zomer 2018) om dit vervolgens goed te bespreken. Dan zijn ook alle knelpunten c.q. problemen in beeld gebracht en kan er beter nagedacht worden over mogelijke oplossingen.   Heeft u nog belangrijke punten op het gebied van veiligheid & handhaving, evenementen, (grensoverschrijdende) samenwerking, markten & kermis en sport & recreatie? Spreek ons gerust aan. Onze gegevens zijn te vinden onder “onze fractie”.