16 november 2017

Commissie Burgers en Samenleving (B&S) van 14 november 2017

  Op dinsdag 14 november vond de commissievergadering Burgers en Samenleving (B&S) plaats. Belangrijke onderwerpen tijdens deze vergadering waren het bespreken van het ontwerpbesluit inzake de tweede begrotingswijziging 2017 van de gemeenschappelijke regeling (GR) WOZL en de toelichting op het Jeugdbeleid. Onze standpunten hieromtrent leest u hier.
Ontwerpbesluit inzake de 2e begrotingswijziging 2017 van de gemeenschappelijke regeling WOZL 
Wethouder Wiermans gaf voorafgaand aan de behandeling van dit agendapunt een toelichting over de voorgestelde wijziging. De reden van de begrotingswijziging is gelegen in het achterblijven van het operationeel resultaat en conform de statuten van de GR WOZL zijn de deelnemende gemeenten verplicht hun aandeel te dekken uit het beschikbare Rijksbudget. Voor de gemeente Kerkrade betekent dit een extra bijdrage van € 91.000,- Nadat alle fracties hun visie verwoord hadden bleek dat dit stuk unaniem als akkoordstuk voor de raadsvergadering van 29 november kon worden aangemerkt.  
Toelichting Jeugdbeleid
Sinds 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdhulp. Nadat in 2016 ten gevolge van een tussenbalans een actieplan is opgesteld, memoreert de verantwoordelijk wethouder Schlangen dat de gemeente Kerkrade erin is geslaagd een kwalitatief en kwantitatief en daarnaast ook een toereikend aanbod aan Jeugdhulp aan onze Kerkraadse jongeren aan te bieden. Punt van aandacht blijft echter de betaalbaarheid van de jeugdzorg. Als gevolg van de afnemende inkomsten en de toenemende vraag naar jeugdhulpvoorzieningen wordt er in de toekomst rekening gehouden met flinke tekorten. Hier ligt voor de gemeente de taak om via samenwerking en financiële ombuigingen  de “Jeugdzorg” ook voor de toekomst betaalbaar te houden.