16 mei 2017

Commissie Burgers en Samenleving (B&S) van 16 mei 2017

Op 16 mei vond de commissievergadering Burgers & Samenleving (B&S) plaats. Er waren drie stukken geagendeerd; Omnibuzz, GGD en de Kredietbank.
Ontwerpbesluit inzake zienswijze begrotingswijziging 2017, begroting 2018 Omnibuzz en meerjarenperspectief 2019-2021.
De stukken die voorgelegd weden waren wat CDA Kerkrade betrof heel helder. Er werd een duidelijke schets gegeven van de reden waarom er bijvoorbeeld een begrotingswijziging 2017 nodig was. Een van deze oorzaken lag in het feit dat, doordat er een aantal buslijnen van Veolia in sommige wijken zijn weggevallen, er een groter beroep wordt gedaan op Omnibuzz. Daardoor is er ook een grotere financiële bijdrage van de gemeente Kerkrade nodig. Wij vinden het belangrijk dat er voldoende vervoersvoorzieningen voor onze inwoners zijn. Daarom zijn wij dan ook akkoord gegaan met de voorgelegde stukken.  
Ontwerpbesluit inzake zienswijze op de begroting 2018 en 2e begrotingswijziging 2017 van de GGD ZL.
Tijdens het behandelen van de stukken van de GGD, die overigens een helder beeld verschaften, kwam onder andere de financieringssystematiek van Veilig Thuis ter sprake. Veilig Thuis houdt zich onder andere bezig met het signaleren en aanpakken van kindermishandeling en huiselijk geweld. In het verleden is de financieringsmethodiek voor wat betreft de GGD, waar Veilig Thuis nu onderdeel van uit maakt, altijd gebaseerd geweest op een bepaald bedrag per inwoner. Wij zien dan ook niet in waarom dit voor Veilig Thuis anders zou moeten zijn. Tijdens de commissievergadering hebben wij er daarom voor gepleit om ook voor Veilig Thuis dezelfde financieringsmethodiek te hanteren. Ook konden wij akkoord gaan met de zienswijze zoals deze door de gemeente in concept was opgesteld.  
Ontwerpbesluit inzake zienswijze op de begroting 2018 van de Kredietbank Limburg.
Een van de oorzaken van het ongunstigere exploitatieresultaat van de Kredietbank heeft te maken met de invoering van het Individueel Keuze Budget (IKB) zoals geregeld in de CAO Gemeenten (CAR UWO). Ook moest er een nieuwe applicatie aangeschaft worden, wat ook de nodige kosten met zich mee bracht. Logisch dus dat de kosten hoger uit gaan vallen dan aanvankelijk werd gedacht. Daarnaast is het ook zo dat er nu steviger op preventie wordt ingezet op het gebied van schuldhulpverlening. Ook dit brengt kosten met zich mee, maar op de langere termijn levert het ons en de burgers juist meer voordelen op. Daarom kunnen wij als CDA Kerkrade akkoord gaan met de voorgelegde stukken en de daarbij behorende zienswijze die door de gemeente in concept is opgesteld.