05 juli 2017

Commissie Burgers en Samenleving (B&S) van 20 juni 2017

Op 20 juni vond de laatste commissievergadering Burgers en Samenleving voor het zomerreces plaats. Op de agenda stonden vijf verschillende onderwerpen, maar gedurende de vergadering werd duidelijk dat het niet haalbaar was om deze allemaal te behandelen. Daarom is besloten om 2 onderwerpen, de presentatie van de managementinformatie Sociaal Domein en het burgeronderzoek over eenzaamheid, te verplaatsen naar de commissievergadering in september.
WOZL
Als eerste gingen we van start met de gemeenschappelijke regeling WOZL; hun Jaarrekening 2016, de begroting 2018 en meerjarenraming 2019 – 2021. WOZL heeft te kampen met een korting vanuit de Rijksoverheid, wat een negatief effect op de financiën met zich mee brengt. Op dit moment wordt de problematiek door diverse partijen bij de Rijksoverheid aangekaart, in de hoop dat deze korting (deels) ongedaan gemaakt kan worden. In de stukken van de WOZL is duidelijk weergegeven wat de oorzaken van de financiële tekorten zijn. Ondanks het feit dat het nooit prettig is wanneer er financiële tekorten zijn, gaan wij als CDA Kerkrade wel akkoord met de voorgelegde stukken. Daarbij hebben we wel met klem aan WOZL verzocht om ons op de hoogte te houden van de ontwikkelingen met betrekking tot de opgelegde korting van de Rijksoverheid.  
CenterCourt
Vervolgens kwam een presentatie over CenterCourt aan bod. De presentatie CenterCourt bevatte 2 onderdelen, het fysieke (gemeentelijk) deel en het inhoudelijke / ideële deel (Heton/Planbureau). CDA is voorstander van realisatie van het CenterCourt. Het College heeft in haar toelichting over haar aandeel in Centercourt (openbare ruimte, zwembad, sporthal) aangegeven dat zij zelf de regie wil voeren over haar onderdelen. De aanbesteding van exploitatie en beheer van de gemeentelijke onderdelen is in april 2017 gestart. De aanbesteding van werkzaamheden van architect, constructeur, installateurs en aannemer worden nu opgestart en uiteindelijk is de planning dat juni 2018 een definitief besluit wordt genomen over al dan realisatie van de geplande gemeentelijke onderdelen. op vragen van CDA heeft het College aangegeven dat in afwijking van de tot nu toe gehanteerde werkwijze het College bij de realisatie van het CenterCourt de architect, constructeur, installateurs etc. bij de aannemer zal onderbrengen zodat de risico's voor de gemeente van tijds-, ontwerp- en/of budgetoverschrijdingen zeer beperkt zullen zijn. In de presentatie van het inhoudelijke / ideële deel door Heton/Planbureau is ingegaan op de expertise en werkwijze van het Planbureau, welke partners er bij betrokken zijn, hoe de samenwerking met de gemeentelijke componenten kan plaatsvinden en welke positieve effecten het kan hebben op Kerkrade en haar burgers. CDA Kerkrade heeft in het verleden er al voor gepleit dat de start van de inhoudelijke /ideële werkzaamheden van Heton / Planbureau niet hoeven te wachten tot gereedkomen van het gebouw. Inmiddels is het Planbureau al gestart met de werkzaamheden en binnenkort zal dan ook een fysieke werklocatie voor het planbureau in het voormalig Atriumgebouw worden opgestart.  
De digitale wijkkaart
Door Deloitte Consulting werd de commissie meegenomen in een nadere verdieping van de digitale wijkkaart. Deze kaart is gevuld met alle data die betrekking hebben op het sociale domein. Voor onze gemeente betekent dit, dat je de situatie op ieder moment inzichtelijk kunt maken en ook kunt zien wat de effecten zijn van het gevoerde beleid. De digitale wijkkaart is dan ook voor het CDA een onmisbaar instrument bij het vaststellen van beleid in het sociaal domein.