08 december 2017

Commissie Burgers en Samenleving (B&S) van 7 december 2017

  Op 7 december jongstleden vond de laatste commissievergadering van dit jaar plaats voor de commissie Burgers en Samenleving (B&S). Geagendeerd stond onder andere het bespreken van het ontwerpbesluit over de oprichting van de gemeenschappelijke regeling Werkgeversservicepunt Parkstad. Daarnaast hadden wij als CDA Kerkrade enige tijd geleden gevraagd om ons in de commissie B&S op de hoogte te brengen van de stand van zaken van en ontwikkelingen rondom de diverse gemeenschapshuizen in Kerkrade. Daarover zou vandaag een presentatie worden gegeven.  
Ontwerpbesluit inzake oprichting gemeenschappelijke regeling (GR) Werkgeversservicepunt Parkstad
Wethouder Wiermans gaf een toelichting waarin hij vertelde dat het besluit om te komen tot de oprichting van een gemeenschappelijke regeling voor het Werkgeversservicepunt (WSP) Parkstad al door het bestuur op 22 februari 2017 is genomen. Dit omdat een openbaar lichaam (GR) de best passende structuur zou zijn voor de organisatie van van het WSP Parkstad. Onze fractie heeft dit agendapunt aangegrepen om nogmaals erop te wijzen dat wij door de vele gemeenschappelijke regelingen door de bomen het bos niet meer zien. Wij hebben reeds meerdere malen verzocht om een evaluatie van de bestaande gemeenschappelijke regelingen. Als CDA-fractie hebben wij gevraagd dit stuk als bespreekstuk naar de raad te sturen zodat wij ons standpunt inzake de “evaluatie” nogmaals dringend onder aandacht kunnen brengen.  
Presentatie gemeenschapshuizen
Naar aanleiding van diverse berichten in de media (onder andere in de krant) in het afgelopen jaar over gemeenschapshuizen die soms maar met moeite het hoofd boven het water kunnen houden, hebben wij een agenderingsverzoek ingediend. Hiermee hebben wij aangegeven dat wij het onderwerp "gemeenschapshuizen" graag een keer willen behandelen in de commissie Burgers en Samenleving. Vandaag is dit onderwerp dan ook geagendeerd. Wethouder Bok geeft een inleidend verhaal en vertelt iets over de ondersteuning die aan verschillende gemeenschapshuizen wordt geboden. Ook vertelt hij dat na de voltooiing van het “Westhoes” een volwaardige gemeenschapsvoorziening voor de wijken Gracht, Spekholzerheide, Heilust en Kaalheide is gerealiseerd. Voor het “Patronaat” in Bleijerheide is gekozen voor een tijdelijke bestuursstructuur waarin ook ambtenaren participeren. Na een jaar zal een evaluatie over de verdere toekomst uitsluitsel moeten geven. Al met al werd duidelijk dat er op diverse manieren ondersteuning op maat wordt geboden aan de diverse gemeenschapshuizen in Kerkrade.