12 oktober 2017

Commissie Grondgebied en Economische Zaken (GEZ) van 11 oktober 2017

Op 11 oktober vond de maandelijkse commissievergadering Grondgebied en economische zaken plaats. Hieronder leest u wat op de agenda stond en wat CDA Kerkrade daarvan vond.
Lijst van toezeggingen
De lijst van toezeggingen oftewel de actielijst van de commissie Grondgebied en Economische Zaken blijft voortdurend onze aandacht vragen. Wederom hebben we opgemerkt dat een afgesproken agendapunt niet geagendeerd was. Dit keer ging het om de stand van zaken rond de Campus. Wij vinden het niet netjes dat:
  • de commissie niet geïnformeerd wordt dat het agendapunt in de tijd vooruitgeschoven wordt,
  • de speciale voor dit onderwerp, op ons initiatief, gevormde werkgroep niet geïnformeerd wordt.
  • Wij via de media moeten lezen dat door het college een oplossing is gekozen terwijl de afspraak was dat een aantal oplossingen aan de Raad zou worden voorgelegd en de Raad hierover een keuze zou maken.
Hoewel ons bekend is dat de gemeente bezig is met de komst van de Omgevingswet wordt de Commissie GEZ en de Raad tot nu toe niet meegenomen. Wel worden we geïnformeerd dat we later worden meegenomen. En dat terwijl er in het hele land goede voorbeelden zijn hoe dit vele malen beter kan. Wij zullen hierover vragen blijven stellen.  
Afvalbeheerplan Rd4-gemeenten 2014-2020
In het Afvalbeheerplan Rd4 worden voorstellen / beleidswijzigingen uit de doeken gedaan waar Rd4 in opdracht van de gemeenten mee aan de slag gaat. Onderstaand een puntsgewijze opsomming van de punten die wij het belangrijkste vinden:
  • Voorgesteld is dat vanaf 1 januari 2018 ook GFT-afval in hoogbouw gescheiden wordt ingezameld. Hiervoor krijgen bewoners van deze woningen een kleine afvalbak die in ondergrondse systemen geleegd kunnen worden.
  • De kosten van het opruimen van afvaldumpingen komen nu voor rekening van de gemeente omdat deze het afval opruimt. Een reeds lopende pilot in de gemeente Kerkrade moet in beeld brengen om hoeveel afval het gaat en hoeveel geld ermee gemoeid is om dit op te ruimen. Als de resultaten van de pilot bekend zijn zullen deze in de commissie besproken worden.
  • Inzamelen van oud papier en het distribueren van PMD zakken, dat nu veelal via verenigingen verloopt, blijft tot 2020 ongewijzigd.
  • De restafvalcontainer zal nog maar 1 keer per maand geleegd worden. Wij verzamelen met zijn allen steeds minder afval door goed te scheiden. Voor mensen die (veel) luiers hebben is een oplossing bedacht. Wij hebben hierbij gevraagd om rekening te houden met ouderen.
  • Als laatste hebben wij er voor gepleit dat duidelijker naar inwoners moet worden gecommuniceerd wat op welke manier gescheiden moet worden en voor welke zaken men bij het milieupark wel of niet moet betalen.
Wij hebben ingestemd met het Afvalbeheerplan.  
Ontwerpbesluit bouw trafostation Spoorstraat Eygelshoven
Gezien het belang van de elektrificatie van het spoorbaanvak Landgraaf-Herzogenrath en de goede landschappelijke inpassing die in de realisatie is voorzien hebben wij ingestemd met de ‘verklaring van geen bedenkingen’ die het mogelijk maakt om dit trafostation te bouwen.  
Stichting Starterscentrum Limburg
De Stichting Starterscentrum Limburg heeft een presentie gegeven. Een helder presentatie waarin duidelijk werd dat deze stichting mensen begeleidt die willen starten met een eigen onderneming. Er is een samenwerking met het in Kerkrade actieve Streetwise. Een goede zaak die wij van harte ondersteunen.  
Rondvraag
Als laatste hebben wij nog gevraagd of al duidelijk is wanneer het college met het toegezegde voorstel komt over de manier waarop onze eigen lokale helden geëerd gaan worden in het nieuwe cultuurcluster.