18 januari 2018

Commissie Grondgebied en Economische Zaken (GEZ) van 17 januari 2018

Op woensdag 17 januari vond de commissie Grondgebied en Economische Zaken (GEZ) plaats. Geagendeerd stonden het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan, een motie van de SP inzake het golfbaanplan Rolduc en een presentatie over de bereikbaarheid en de parkeerbalans betreffende de Rodaboulevard. Bij de behandeling van het verslag van de vorige commissievergadering hebben we geprotesteerd tegen de summiere en niet complete verslaglegging. Een zakelijk verslaglegging is prima maar deze dient wel compleet te zijn. Over een aantal ingekomen stukken die ’ter kennisname’ op de agenda stonden hebben wij toch wat vragen gesteld. De raadsinformatiebrieven over de uitzicht belemmerende gevelelementen in het centrumplan en het betaald parkeren op het Theaterplein zijn ronduit teleurstellend. De belangen van bewoners die in hun uitzicht belemmerd worden staan blijkbaar niet voorop en vragen over kosten van het betaald parkeersysteem op het Theaterplein zijn niet beantwoord. Wij hebben gevraagd om alsnog duidelijkheid te scheppen. Wij hebben tevens het college gevraagd om een onderbouwde keuze aan de commissie voor te leggen over de oproep van de gemeente Weert om aan te sluiten bij de statiegeld Alliantie. Meer informatie hierover vindt u op https://statiegeldalliantie.org/ Als laatste de Grondnota. Deze kan zeker niet voor kennisgeving worden aangenomen maar dient, na de verkiezingen in maart 2018, in de commissie besproken te worden. Wij dienen hiervoor een agenderingsverzoek in. Van een viertal punten op de lijst van toezeggingen is afgesproken dat deze in het eerste kwartaal van 2018 behandeld zouden worden. Omdat alleen de februarivergadering nog in het eerste kwartaal valt hebben wij er op aangedrongen dat het college alles in het werk stelt en indien nodig extra actie onderneemt om dit te laten lukken. Het gaat om de kwartaalsgewijze terugkoppeling Centrumplan, de Tussenstand Campus, het Centrummanagement en de Tussenevaluatie IBA. Wij zijn zeer benieuwd of dit gaat gebeuren want de ervaring leert dat vaak, zonder goede communicatie met de commissie, toezeggingen naar achter wordt geschoven.  
Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan
Het beleidsmatig deel van het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) stond als volgende punt op de agenda. Een gedegen voorbereid stuk waarop wij vooraf schriftelijk konden reageren. Dat hebben wij en nog 2 andere partijen gedaan. En onze inbreng is goed opgepakt. Daarover hebben we onze waardering uitgesproken. Een van de punten was de verkeerssituatie tijdens de zaterdagmarkt in Eygelshoven. Een extra punt dat we nog tijdens de vergadering hebben ingebracht is de zichtbaarheid van ‘zebrapaden’. Deze zijn, zeker in de donkere tijd van het jaar, op veel plaatsen ik Kerkrade slecht zichtbaar. Wij hebben gevraagd de veiligheid bij en zichtbaarheid van oversteekplaatsen nog op te nemen. Dit zal in het uitvoeringsprogramma gebeuren. Het GVVP komt als akkoordstuk op de raadsagenda.  
Motie SP golfbaanplan Rolduc
Dan de motie van de SP om het golfbaanplan bij Rolduc voor nu en altijd niet vanuit de gemeente te faciliteren. Wij vinden dat ieder plan van iedere initiatiefnemer eerlijk met alle voors en tegens beoordeeld moet worden. Daarom steunen wij, net als alle overige partijen, deze SP motie niet. De motie wordt door de SP aangehouden.  
Presentatie over bereikbaarheid en parkeerbalans Rodaboulevard
Met een presentatie over de bereikbaarheid en parkeerbalans van de Rodaboulevard zijn we geïnformeerd over de laatste stand van zaken. Er worden momenteel diverse opties onderzocht om de bereikbaarheid en het parkeren te verbeteren. Wij hebben gevraagd om ons in kwartaal 3 weer over de stand van zaken te informeren.   In de rondvraag hebben wij gevraagd of ook in Kerkrade problemen zijn te verwachten met ontoelaatbare spanningsverschillen door pieken van stroomaanbod van zonnepanelen. Het zonnepanelenproject loopt immers goed. De vraag met het verzoek om dit uit te zoeken wordt aan de wethouder voorgelegd.