05 juli 2017

Commissie Grondgebied en Economische Zaken (GEZ) van 21 juni 2017.

Op 21 juni vond de commissievergadering Grondgebied en Economische Zaken plaats. Naast een aantal kritische opmerkingen over de verslaglegging (in de analytische verslaglegging wordt de essentie van onze betogen niet of onvoldoende weergegeven) is aan de kaak gesteld dat informatieverstrekking over de komst van de Omgevingswet en wat dat voor Kerkrade betekent, wederom is uitgesteld en op een andere manier wordt ingevuld dan in de commissie is afgesproken. Het agendapunt is in november 2016 op initiatief van het CDA geagendeerd. Wij blijven er voor pleiten dat wordt voldaan aan de invulling zoals door de commissie gewenst. Daarnaast heeft CDA Kerkrade gevraagd om het thema verbonden partijen/Rd4 beleidswijzigingen opnieuw op de lijst van toezeggingen te plaatsen. Vragen over de voortgangsrapportage duurzaamheid zijn op verzoek van het College schriftelijk ingediend. Beantwoording volgt nog, Hoewel de gemeente op velerlei fronten actief bezig is met duurzaamheid, blijven wij ontwikkelingen en voortgang positief kritisch volgen. Met name welke duurzaamheidsontwikkelingen er voor verenigingen zijn.  
Burgeronderzoek over leefbaarheid/ verloedering
De presentatie van het Burgeronderzoek: thema leefbaarheid/verloedering heeft geleid tot complimenten van de CDA-fractie richting de inzet van de medewerkers. Openbaar groen wordt frequenter onderhouden ziet er heden ten dage stukken beter uit dan een aantal jaren geleden. Toch hebben we ook een aantal kritische opmerkingen geplaatst. Je kunt wel steeds alle troep opruimen maar beter is de bron aan te pakken. CDA is voorstander van meer zichtbaarheid van handhaving en politie in de wijken en liefst voetsurveillances i.p.v. mobiel surveilleren. Daarnaast vraagt CDA opnieuw aandacht voor de toename van zwerfvuil en stelt voor gedurende 1 of 2 jaar als proef de bezoeken aan milieupark gratis te maken en daarna te evalueren of zwerfvuil en illegale afvaldumpingen zijn verminderd.  
Golfbaan Rolduc
Als laatste is de voortgang realisatie golfbaan Rolduc aan de orde geweest. Dat onderwerp is op verzoek van CDA Kerkrade op de agenda geplaatst. Reden is dat wij van mening zijn dat de golfbaan een positieve bijdrage kan leveren aan de exploitatie van monument Rolduc. Die exploitatie heeft het nu financieel erg moeilijk. Naar verwachting leveren de gronden waarop de golfbaan wordt gerealiseerd Rolduc een veel hogere opbrengst op dan nu, de hotel- en restaurantfaciliteiten van Rolduc zullen aanzienlijk beter worden benut en meer opleveren en een deel van de gebouwen van Rolduc krijgen een functie door de golfbaan. De gemeente participeert op geen enkele wijze in de realisatie en exploitatie van de golfbaan en loopt geen risico. We krijgen er een prachtig aangelegd wandelgebied bij.