12 september 2018

commissievergadering AZM 10-09-2018

Tijdens deze eerste vergadering na het zomerreces stonden drie ontwerpbesluiten op de agenda, alsmede een presentatie van de zogenoemde G7 over de financiële situatie van Roda JC Kerkrade. Aan het einde was er nog een presentatie aangaande het „plan van aanpak brievenbuspanden“.

Het eerste onderwerp betrof het ontwerpbesluit inzake Beleidsplan Politie 2019.  Dit is feitelijk een voortzetting van het bestaande beleidsplan. Er werd ingestemd met het beleidsplan, dat overigens voldoende ruimte laat voor lokaal initiatief en een wijkgerichte aanpak, waarbij belang wordt gehecht aan een goede samenwerking tussen wijkagent en burgers. Ondanks de positieve tendens van dalende criminaliteit heeft het CDA haar zorgen geuit over de sluiting van diverse politiebureaus en de beperkte openingstijden. Ook de vergrijzing binnen het korps is een punt van aandacht. Daarnaast werd in algemene zin nog eens vastgesteld dat het aantal extra agenten – 32 voor Limburg – onvoldoende is.

Vervolgens werd de verordening op de heffing en invordering van marktgelden en promotiegelden vastgesteld. Dit laatste naar aanleiding van een initiatief van een aantal marktkooplieden om de drie weekmarkten in Kerkrade meer te promoten. De gemeente ondersteunt dit goede initiatief met een jaarlijkse bijdrage van maximaal € 10.000 per jaar gedurende drie jaar. CDA Kerkrade en de andere partijen gaan hiermee akkoord.

Het derde ontwerpbesluit ging over de aanvraag voor een hernieuwde zendmachtiging voor RTV Parkstad. Aan praktisch alle eisen daarvoor wordt voldaan, maar men is nog naarstig op zoek naar een drietal benodigde (vrijwillige) bestuursleden. CDA gaat met dit ontwerpbesluit akkoord, echter op wens van de SP wordt het een bespreekstuk in de volgende raadsvergadering.

Het spannendste en meest beladen thema van de avond was ongetwijfeld de presentatie van de G7 over de actuele financiële situatie van Roda JC Kerkrade en de aansluitendediscussie daaromtrent. Roda vraagt drie zaken:

- Een verlaging van de huur voor het stadion van € 800.000 naar € 400.000 op jaarbasis zolang Roda niet in de Eredivisie speelt.
- Het verbinden van de naam van het stadion aan een sponsor.
- Het exploiteren van het stadion buiten de wedstrijddagen.

Uiteraard zijn hierover nog geen besluiten genomen. De raads- en commissieleden zullen nog uitvoeriger geïnformeerd worden, waarna men in een later stadium zal overgaan tot besluitvorming.

Als laatste was er een korte, heldere, informatieve presentatie over de aanpak van brievenbuspanden. Men is op de goede weg, maar een en ander vergt natuurlijk extra middelen. De financiële kaders zullen in de begrotingsbesprekingen aan bod komen.