17 januari 2018

Commissievergadering Burgers en Samenleving (B&S) van 16 januari 2018

Op dinsdag 16 januari vond de eerste commissievergadering Burgers en Samenleving van 2018 plaats. Er waren vier onderwerpen geagendeerd. Maar voordat we daarmee van start konden gaan wilden wij aan het verslag en de actielijst van de vorige vergadering toegevoegd hebben dat wij in december 2017 aangegeven hebben graag een inventarisatie en evaluatie van de gemeenschappelijke regelingen zouden willen zien. Er komen namelijk steeds meer gemeenschappelijke regelingen bij waarbij wij het gevoel krijgen steeds minder zeggenschap te krijgen over hoe een en ander verloopt. Voor ons als CDA Kerkrade dus erg belangrijk om goed de vinger aan de pols te houden.
Ontwerpbesluit inzake de aanpak van de problematiek van personen met verward gedrag in de gemeenten
Niet alleen landelijk maar ook in  Parkstad vindt er een toename van personen plaats die verward gedrag vertonen. In de voorliggende  “Bouwstenen-notitie” wordt de aanpak rondom “Personen met Verward Gedrag”  in de regio Parkstad  vastgesteld. Van de gemeente wordt verwacht dat zij voor 1 oktober 2018  hun visie voor een sluitende aanpak van personen met verward gedrag presenteren. In de notitie is een kostenraming voor 2018 en 2019 opgenomen. In deze raming ontbreekt het onderdeel “preventie” echter. Het CDA Kerkrade heeft de vraag gesteld hoe men het “preventiebeleid” financieel naar de toekomst toe vorm gaat geven.  
Ontwerpbesluit inzake Visie opvang en beschermd wonen Parkstad inclusief agenderingsverzoek SP inzake toekomstvisie beschermd wonen en opvang
De doelstelling van het beleid is om mensen met een psychische kwetsbaarheid deel te laten uitmaken van de samenleving en in te zetten op preventie betreffende financiële-  en huisvestingsproblemen. De voorliggende visie is richtinggevend en geeft aan wat men in de Parkstadgemeenten wil bereiken. Vanaf 2020 ontvangen de gemeenten zelf de financiële middelen maar wel met de verplichting regionaal samen te werken. Alle betrokken instanties zijn in de gelegenheid gesteld hun visie kenbaar te maken. CDA Kerkrade is blij met de aandacht en de gekozen aanpak voor deze doelgroep.  
Agenderingsverzoek SP en Ons Kerkrade inzake dienstverleningsovereenkomst met Mondriaan
De SP en Ons Kerkrade wilden graag de dienstverleningsovereenkomst met Mondriaan rondom de inkoop Jeugdzorg ter discussie stellen. Al snel werd duidelijk dat de SP over stukken beschikte die de overige partijen in de commissie niet hadden en dus ook niet hadden gelezen. Als CDA Kerkrade zijn wij van mening dat je een discussie voert op basis van feiten en niet op basis van vermoedens of alleen gevoelens. We willen daarbij alle kanten van een verhaal kunnen bekijken. We hebben dan ook voorgesteld om het agendapunt te verplaatsen zodat iedereen eerst alle benodigde stukken door de griffier toegestuurd kan krijgen en we vervolgens met dezelfde voorkennis een goede discussie kunnen voeren. Dit agendapunt wordt daarom verplaatst naar een volgende commissievergadering. Overigens staat bij ons wel voorop dat, en dat wordt ook bevestigd in brief die in de ontvangen stukken zat, de hulpverlening aan de jeugdigen gewoon doorgang vindt.  
Managementinformatie Sociaal Domein
Ieder kwartaal wordt er een presentatie gehouden in de commissie B&S waarin de stand van zaken in het sociaal domein wordt toegelicht. Naast een aantal inhoudelijke vragen en zorgen die we hadden op het gebied van Jeugd, WMO en schuldhulpverlening, sprong er iets anders wel heel erg uit. Omdat er vaak wordt gezegd dat tekorten worden betaald uit de reserve sociaal domein, is er op ons verzoek een overzicht toegevoegd van de grootte en het verloop van deze reserve. Op dit overzicht is te zien dat we in 3 jaar tijd, vanaf 31 december 2017 tot en met 31 december 2020 bijna 9 en een kwart miljoen interen op de reserve sociaal domein wanneer we op dezelfde weg als nu doorgaan. Een onhoudbare situatie wat ons betreft. De wethouder heeft ons ervan verzekerd dat de werkgroep, die zich op dit moment bezig houdt met het bedenken van oplossingen voor deze situatie, bijna klaar is en dat wij dan op de hoogte zullen worden gebracht van de mogelijke oplossingen.