04 maart 2021

Gemeente geeft CDA Kerkrade antwoord op vragen over steeds meer open plekken op begraafplaatsen.

Enkele weken geleden berichtte De Limburger dat Stichting Funerair Erfgoed Limburg de noodklok luidde over het ontstaan van steeds meer open plekken op begraafplaatsen in onze provincie en ervoor waarschuwde “niet met de blinddoek te ruimen”. Dit was reden voor Paul Hölsgens om namens CDA Kerkrade vragen te stellen aan het Kerkraads College.Naast de gemeentelijke begraafplaatsen zijn er echter ook zogenaamde plaatselijke begraafplaatsen die vaak ofwel onder het Bisdom vallen of door een uitvaartonderneming worden onderhouden.

Ook in Kerkrade worden steeds meer graven geruimd en wordt minder gekozen voor begraven waardoor op begraafplaatsen alsmaar meer open plekken ontstaan. In haar beantwoording laat de gemeente weten dat dergelijke vrijgevallen plekken zo veel mogelijk passend in de directe omgeving worden ingericht zodat “eenzelfde en rustige beeldkwaliteit” ontstaat. Ook wordt gewaarborgd dat historische of anderszins waardevolle graven behouden blijven, zoals bijvoorbeeld van bekende Kerkradenaren. CDA Kerkrade dringt daarbij erop aan dat ruim aandacht wordt besteed aan vergroening. Begraafplaatsen kunnen zo een oase van rust en bezinning vormen in een steeds drukker wordende stedelijke omgeving.

Kerkrade kent bijzondere en historische begraafplaatsen zoals het kerkhof naast de dekenale St. Lambertuskerk in het centrum van de stad maar daarnaast ook een redelijk recente natuurbegraafplaats in Eygelshoven, ingebed in de natuur, aan de rand van de bebouwing.

Meer kunt u lezen via onderstaande link in het Limburger + artikel https://m.limburger.nl/cnt/dmf20210303_96069955