30 november 2017

Raadsvergadering van 29 november 2017

Op 29 november 2017 vond er weer een raadsvergadering plaats. Naast het ontwerpbesluit over de vaststelling van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Kerkrade 2017, dat door alle raadsfracties is aangenomen, stonden er nog meer onderwerpen op de agenda.
BsGW
Agendapunt 6 betrof het ontwerpbesluit  over de zienswijze op de 1e en 2e begrotingswijziging 2018 van de Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen Limburg BsGW. BsGW is een zelfstandig samenwerkingsverband voor de heffing en inning van de gemeentelijke belastingen en waterschapsbelastingen en voor de uitvoering van de wet WOZ. 30 van de 33 Limburgse gemeenten en het Waterschap Limburg werken samen in de BsGW. In de commissievergadering Algemene Zaken & Middelen is de BsGW uitvoerig aan bod geweest. In de raadsvergadering heeft CDA Kerkrade nogmaals haar zorgen geuit over de stijgende kosten. Tevens is Wethouder Schneider aangesproken op het punt dat hij bepaalde informatie niet tijdig heeft doorgestuurd aan de Raad. Dit betrof de stijgende kosten door de aankomende reorganisatie binnen BsGW. Begin 2018 wordt de BsGW behandeld, CDA heeft de wethouder gevraagd om BsGW hiervoor uit te nodigen. Wij blijven dit dossier in de gaten houden, zeer zeker op het gebied van de stijgende kosten en de reorganisatie.  
RUD
Als agendapunt 7 stond op de agenda het instemmen met de gewijzigde begroting Gemeenschappelijke Regeling RUD (Regionale Uitvoerings Dienst). De RUD Zuid-Limburg levert kennis en expertise op het gebied van vergunningverlening, toezicht, handhaving en milieuadvies om zodoende te werken aan een gezonde en veilige leefomgeving in de regio. De RUD begroting 2018 heeft een tekort van € 297.000, dat is 2,71%; daar zal Kerkrade een klein deel (ca. 2%) aan moeten bijdragen. Daarnaast wordt ten opzichte van onze eigen Kerkraadse begroting, die we vorige maand vastgesteld hebben, voor de jaren 2018 tot en met 2022 voor middelen RUD een jaarlijks tekort voorzien dat van € 33.900 in 2018 tot € 49.300 in 2022 oploopt. Het College stelt voor om dat in de voorjaarsnota 2018 in beeld te brengen. Op onze vraag aan het College op basis van welke argumenten dit wordt verschoven tot na de verkiezingen heeft het College geantwoord dat van verschuiven over de verkiezingen geen sprake is maar dat de voorjaarsnota 2018 het juiste moment is om een en ander bij te stellen. Op onze vraag waarom het College tijdens de begrotingsbehandeling dan geen signaal van deze overschrijding heeft afgegeven stelt het College dat de begroting veel eerder klaar was dan de behandeling in oktober en dat dit niet kon worden meegenomen. CDA Kerkrade heeft in de commissie GEZ vragen gesteld over de voorgestelde verhoging van de tarieven RUD met 2% terwijl het RUD-begrotingstekort 2,71% bedraagt. CDA heeft voorgesteld de tarieven daarom met minimaal 3% te verhogen. Na de commissievergadering kregen we een schriftelijke toelichting van het College op onze opmerkingen inclusief een brief van RUD waarin werd aangegeven dat er een fout zat in de stukken en dat de tarieven met € 3,- zijn verhoogd (dat is dus 3,1%). Omdat CDA Kerkrade vindt dat raadsbesluiten op correcte stukken moeten worden genomen heeft CDA voorgesteld om in de bij de raadsstukken behorende nota van toelichting ook 3,1% te vermelden in plaats van nu 2%. In eerste instantie gaf het College aan dat het voorstel van CDA Kerkrade niet correct was; na de vergadering gaf de wethouder aan dat CDA toch gelijk had. Het kan verkeren.