31 juli 2017

Raadsvergadering van 5 juli 2017

Op 5 juli vond de laatste raadsvergadering voor het zomerreces plaats. Daarin zijn onder andere de jaarrekening 2016, een motie rondom zwaar vuurwerk en het Rekenkameronderzoek "Grip op verbonden partijen" besproken. Inhoudelijk kwam daarbij het volgende aan bod.
Motie zwaar vuurwerk
Op initiatief van Groen Links is een gezamenlijke motie ingediend inzake zwaar vuurwerk. Alle partijen hebben ingestemd om een oproep aan het ministerie te doen om (illegaal) zwaar vuurwerk onder de wapenwet te laten vallen. Hierdoor kan de politie c.q. justitie harder optreden. CDA Kerkrade vindt dit een goede zaak, zeker gezien het feit dat de politiebond hierin hetzelfde standpunt heeft. Naar onze mening moet men kunnen blijven genieten van prachtig vuurwerk, maar overlast dient aangepakt te worden.  
Ontwerpbesluit inzake het voorbereidingsbesluit met betrekking tot diverse percelen
Het voorbereidingsbesluit is op 21 juni in de commissie Grondgebied en Economische Zaken inhoudelijk behandeld. Daar is het CDA met het voorbereidingsbesluit akkoord gegaan na beantwoording van een aantal vragen door het college. Doordat alle partijen akkoord waren is het stuk in de raad als akkoordstuk behandeld.  
Ontwerpbesluit vaststellen jaarrekening 2016
Reeds in de commissievergadering van Algemene Zaken en Middelen heeft de CDA fractie aangegeven dat de jaarrekening 2016 geen aanleiding gaf tot het stellen van vragen of opmerkingen en heeft vervolgens de jaarrekening 2016 als akkoordstuk in de raadsvergadering aangenomen.  
Ontwerpbesluit zienswijze WOZL- jaarrekening 2016, begroting 2018 en meerjarenraming
Ook dit besluit is uitgebreid besproken tijdens de commissievergadering van de commissie Burgers en Samenleving. Als CDA zijn wij akkoord gegaan met de voorgelegde stukken.  
Rekenkameronderzoek Grip op verbonden partijen in het sociale domein
Onze fractie heeft bezwaar aangetekend tegen de gehanteerde werkwijze bij de totstandkoming van de rapportage. De rapportage had niet eerst met het College en de betrokken ambtenaren besproken moeten worden. Daarnaast vinden wij het niet acceptabel dat er op basis van diezelfde gesprekken met het College en de ambtenaren "cosmetische aanpassingen" in het rapport zijn verwerkt, nog voordat de Raad het rapport ter beschikking heeft gekregen. Daarmee wordt de onafhankelijkheid van de rapportage in onze ogen ter discussie gesteld. Onze fractie heeft aangegeven dat het niet kan dat de het College van de externe verbonden partijen vraagt om de risico's in kaart te brengen en te kwantificeren terwijl datzelfde College op verzoeken van CDA tijdens behandeling van voorjaarsnota en begroting al 3 jaar weigert haar eigen risicoparagraaf in kaart te brengen en te kwantificeren. Als laatste heeft onze fractie aangegeven dat CDA vanaf het begin van deze bestuursperiode aandacht heeft gevraagd voor de besluitvorming van gemeenschappelijke regelingen en dat gelukkig in dit rapport en in het Collegeadvies wordt geconstateerd dat, zoals CDA ook steeds heeft aangegeven, door het deelnemen in een verbonden partij, de bestuursbevoegdheden op afstand worden gezet. CDA Kerkrade heeft de toezegging gekregen dat de besluitvorming van gemeenschappelijke regelingen op de agenda van de commissie GEZ van september aanstaande wordt geplaatst. Uiteindelijk heeft CDA het Rekenkamerrapport voor kennisgeving aangenomen.