30 november 2017

Toelichting/ informatie FSC (betaalkantoor Defensie)

Meermaals is het betaalkantoor van Defensie te Eygelshoven besproken. Dit vanwege de afspraken die in het verleden zijn gemaakt op het gebied van werkgelegenheid in de regio en de toekomstige ontwikkeling op de locatie in Eygelshoven.
Huidige situatie
De minister heeft in 2016 ingestemd het verzoek van de Verenigde Staten om materieel op te slaan op de locatie in Eygelshoven. Dit zou ertoe leiden dat de daar gevestigde arbeidsplaatsen, een bezetting van 35 stuks, verplaatst moeten worden. Onder andere op verzoek van toenmalig CDA-Kamerlid Raymond Knops is aandacht gevraagd voor de werkgelegenheid en is Kosterbeemden als locatie onderzocht. Dit bleek een geschikte locatie te zijn, echter na uitvoerig onderzoek is besloten om het betaalkantoor in haar volledigheid te vestigen in Utrecht.  
Mogelijkheden voor de toekomst
Op verzoek van de Tweede Kamer is onderzocht of Defensie een samenwerking met de Brightlands Smart Services Campus kan aangaan. Concreet heeft dit ertoe geleid dat Brightlands Materials Centre Defensie ondersteunt bij vraagstukken over de invoering van digitaal produceren in de bedrijfsvoering. BMC gaat voor Defensie onderzoek doen naar de impact van omgevingsinvloeden (temperatuur, UV, stof, zout en water) op 3D-geprinte artikelen. Daarnaast zijn er verschillende start-ups ondergebracht bij Brightlands die voor Defensie van meerwaarde kunnen zijn. In Brunssum wordt, ten aanzien van nieuwe eisen, de bewaking van het Navo-hoofdkwartier uitgebreid met 20 Fte. Defensie gaat bovendien de Amerikanen ondersteunen op de locatie in Eygelshoven met personeel voor het onderhoud van het materieel. Het team zal uiteindelijk bestaan uit 76 Fte van Defensie. Inmiddels zijn er zo’n 50 personen werkzaam. Ook zijn er 29 personen in dienst gekomen voor de bewaking en beveiliging van het terrein.   CDA Kerkrade is blij met de aandacht die diverse Kamerleden en raadsleden hebben gegeven aan dit dossier. Helaas is het betaalkantoor niet behouden gebleven voor de regio, maar de totale werkgelegenheid is gestegen en er zijn goede initiatieven gestart op de Campus te Heerlen.