08 juni 2020

Vergadering Euroderaad 4-6-2020

Vergadering Euroderaad, 4 juni 2020, Rathaus Herzogenrath

Afgelopen donderdag 4 juni vond de halfjaarlijkse Euroderaadsvergadering plaats. Dit keer werd de vergadering gehouden in het Rathaus in Herzogenrath. Bijzonder was het feit dat de vergadering werd voorgezeten door onze burgemeester Petra Dassen, overigens in perfect Duits.


CDA Kerkrade hecht veel waarde aan een goede samenwerking met onze buren. Helaas waren naast de wethouders Schlangen en Schneider alleen een raadslid van Burgerbelangen en CDA raadslid Paul Boumans vanuit Kerkrade aanwezig. Wellicht speelt de angst voor het Corona-virus een rol.


Naast de jaarrekening 2019 en de begroting 2021 stonden twee presentaties op het programma. Als eerste stelde dhr. Giels ideeën voor een Vriendschaps-Laan in de buurt van de grens (bij het Eurode Business Center of bij de Baalsbrugger Molen) voor. Het project, waarbij scholieren uit Kerkrade en Herzogenrath betrokken moeten worden, werd van harte toegejuicht. Er wordt nu gekeken hoe het project concreet vorm kan krijgen en welke financieringsbronnen aangeboord kunnen worden.


Ook werd de nieuwe homepage voor het Openbaar Lichaam (Zweckverband) Eurode, het samenweringsverband van Herzogenrath en Kerkrade, gepresenteerd door middel van een filmpje. De nu bijna voltooide website is het resultaat van een samenwerking tussen leerlingen van het Bernardinuscollege en het Städtische Gymnasium van Herzogenrath. Op de site zal onder andere een kalender voor evenementen in beide steden komen te staan. Tevens wordt er gestreefd naar een betere onderlinge afstemming van de evenementen in Kerkrade en Herzogenrath.


Aan het einde werd ook nog stilgestaan bij een gezamenlijke brief namens de gemeenteraden en colleges van Kerkrade en Herzogenrath aangaande de dreigende opheffing van bus lijn 27 van Arriva (Kerkrade Stadion – Kerkrade Busstation – Herzogenrath Bahnhof). Er wordt met name geduid op de meerwaarde van de grensoverschrijdende samenwerking tussen Kerkrade en Herzogenrath. Bovendien zal in de nabij toekomst het belang van station Herzogenrath verder toenemen.