15 februari 2019

Verslag commissie GEZ 13-2-2019

De commissievergadering ging met name over SUPERLOCAL, een circulaire gebiedsontwikkeling in de wijk Bleijerheide die uniek is. Uniek omdat er nieuwe woningen en een nieuwe leefomgeving worden gerealiseerd met materialen en kwaliteiten die uit het gebied zelf komen.

Een goed voorbeeld van innovatie en samenwerking passend bij de komende Omgevingswet, onderstreept door de diverse prijzen en subsidies die al zijnbinnengehaald. Daarbij vinden wij als CDA Kerkrade het belangrijk dat het project ook sociaal omarmt wordt en op sociaal vlak innovatief is. Verder past het feit dat dit majeure project op Bleijerheide wordt gerealiseerd helemaal bij de wijkgerichte aanpak die we voorstaan en dat heeft Bleijerheide wat ons betreft nodig en verdiend.

Vanwege het innovatieve karakter van SUPERLOCAL zal de financiële bijdrage die de gemeente levert voor de herinrichting van het gebied, waarschijnlijk hoger uitvallen dan een reguliere herinrichting. Vanuit korte termijn gedachte is dit misschien niet verstandig maar het levert juist wel een bijdrage aan een meer duurzame en circulaire wereld voor onze kinderen en kleinkinderen.

CDA Kerkrade gaat en staat voor deze koers en een stad die we willen doorgeven. Wij pleiten er voor om hier de kreet NIMBY (Not In My Back Yard) los te laten en te gaan voor JIMBY (Just In My Back Yard). Of in ‘t Kirchröadsj plat: Jráád I MiengeBlómme-Jaad. Kerkrade mag trots zijn om een dergelijk project binnen haar grenzen te hebben en die trots mogen wij best met zijn allen uitdragen.

Naast SUPERLOCAL heeft CDA Kerkrade tijdens de vergadering gevraagd om het Bestuursakkoord Klimaatadaptatie en het vernieuwde Bestuursakkoord Water in de commissie Grondgebied en Economische zaken te agenderen. Dit om uitleg te krijgen over hoe Kerkrade invulling geeft aan het klimaat- en wateruitdagingen en de ruimtelijke adaptatie. CDA Kerkrade vindt beide bestuursakkoorden belangrijke instrumenten om, samen met partners van binnen en buiten Kerkrade, invulling te geven aan leefbare en duurzame leefomgeving voor nu en voor later.